Boekenlijst 2022

Ondanks mijn voornemen om niet teveel boeken aan te schaffen heb ik dit jaar toch aardig wat verzameld. Het heeft wel allemaal met mijn interesses te maken. Maar de kast begint uit te puilen en soms ben ik lang op zoek naar een boek tussen alles wat daar al staat en ligt. Dus uitbreiding van die opbergruimte begint steeds meer aan te dringen … haha!

Veel hiervan zijn boeken in het Engels, wat ik makkelijk lees. Niet altijd is een vertaling een verbetering. Vooral te merken bij de boeken die ik nodig heb/had voor mijn studie in ’21-’23 aan het Evangelisch College: het Studietraject Gods Koninkrijk en de Heilige Geest. Die boeken hebben een sterretje gekregen – verplichte kost.

1 – 1701 – Kris Vallotton – School of the prophets (kado); een basis voor de bediening van profeet, van mijn goede vriend Koert voor mijn verjaardag.

2* – 2002 – Dallas Willard – Hearing God; prachtig boek over de wijze waarop God spreekt, heel diepgaand en navolgbaar, later weer aan Koert doorgegeven, toen ik toch ook de vertaling had. Scheelt weer ruimte! Een schrijver waar ik meer van wil lezen na de studie, want hij raakt mijn hart.

3 – 0206 – Ds. Jelle de Kok – Ruimte voor de Geest; over het werk van deze dominee in Noord-Nederland bij het onderwijs over de Heilige Geest.

4* – 2506 – Hans Alblas – A different breed; een verkenning van de laatste ontwikkelingen op het gebied van vernieuwing in de kerken wereldwijd vanuit het oogpunt van de Vineyard-beweging.

5*- 2506 – Hans Wulffraat – Koninkrijk van Hoop; uiteenzetting van een theologie van het Koninkrijk van God, toegepast op de Nederlandse situatie.

6* – 1607 – Dallas Willard – God verstaan, vertaling van nr.2; ik wilde dit boek toch graag in het Nederlands hebben, om daar goed mee bezig te kunnen zijn en ernaar te kunnen verwijzen bij het geven van de Cursus Luisterend Bidden (van New Wine) in de PKN van Harderwijk, de Protestantse Kerk Nederland. De tweede ronde daarvan doe ik samen met collega-student in de eerste drie maanden van 2023.

7* – 1907 – Alexander Venter – Groeien in heelheid (Doing Healing); hele goede en uitgebreide achtergrond voor gebedsbediening voor genezing en bevrijding.

8 – 2807 – Alexander Venter – Spiritueel Leven, op weg met Jezus en op Hem gaan lijken (nav New Wine Zomerconferentie 2022); onderscheidt o.a. vier stromingen van christelijke spiritualiteit – het verbale: gereformeerd evangelisch – het meditatieve: katholiek orthodox – het contemplatieve: monastiek mystiek – het extatische: pinkster charismatisch. Venter past heel goed het denken vanuit theologie toe op de praktijk van gemeente-zijn en het dagelijks leven als gelovige.

9 – 0808 – Arthur Wallis – Pray in the Spirit; beschrijving van een gebedsleven, geleid door de Heilige Geest in de jaren 1970 in Engeland.

10 – 1210 – Graham Cooke – Het hart van Profetie (kado); het tweede boek over profeten dat voor mij uit de lucht komt vallen, beide zijn van hoog gewaardeerde schrijvers die zelf ook ervaring hebben met profetie. (nr. 1 en 10)

11 – 2507 – NBV21 (naar aanleiding van New Wine ZC22) De nieuwste vertaling van de Bijbel in handzaam formaat.

12 – 0311 – David Devenish – De kerk gaat eropuit (nav studiedag Evangelisch Werkverband bij het afscheid van de voorzitter, Hans Maat), vertaling van het boek met de titel: Fathering Leaders, Motivating Mission; een titel die me erg aanspreekt en mijn verlangen weergeeft. Dave kennen wij al vanuit onze jaren betrokkenheid bij de Nederlandse tak van Newfrontiers (1996-2016).

13 – 1611 – PNTC-serie – D.A.Carson – The Gospel according to John (Bijbel-commentaar) ontbrekend commentaar in mijn serie van Evangeliën en nodig voor de speurtocht naar twee dingen: de relatie van de Zoon met zijn Vader en de boodschap van de Zoon vanuit de Vader (Joh 5 en 12) met natuurlijk de link naar onszelf.

14* – 2211 – Alexander Venter – Doing Church; de elementen van kerk-leven vanuit de Vineyard beweging en John Wimber. Venter is een Zuid-Afrikaanse theoloog, die nauw heeft samengewerkt met Wimber, getuige zijn boekenreeks: “Doing …” = Doing the stuff that Jesus did.

15*- 2211 – Ruth Haley Barton – Pursuing God’s Will Together; praktische handelingen vanuit de Quakers, ook vanwege de praktijkopdracht van mijn studie.

16* – 2511 – Jan Minderhoud – Genezing en bevrijding; overwegingen en toepassing van gebed hiervoor vanuit de kerkelijke praktijk in Nederland.

17* – 0112 – Francis Chan – Brieven aan de kerk; hoe en waarom een voorganger van een mega-kerk zich is gaan inzetten voor kleinschalige huiskerken.

18 – 2005 – Lidy Zijlmans – Lesvaardig (schenking ivm mijn tijdelijke aanstelling als NT2-docent in Emmeloord), een praktische didaktiek voor lesgeven aan asielzoekers.

19 – 0510 – Jan Radder – “Dit is een gemeente” De beginjaren van Rafaël (kado van Jan); de ontwikkeling van dit pinkster-kerkgenootschap in Nederland, dat van oktober 2016 tot nu ons geestelijk thuis vormt en waaraan wij meewerken als verbindingstroepen in de taak van regio-ambassadeurs.

20 – 2812 – Adele Ahlberg Calhoun – Spiritual Disciplines Handbook, Practices that Transform us; een overzicht van 75 heel gevarieerde oefeningen om tot verdieping en activering van je geestelijk leven te komen, zowel persoonlijk als in groepsverband. Heel inspirerend! Het is – zegt zij zelf – bedoeld als een kompas bij onze geestelijke reis en geeft je daarbij de mogelijkheden om te reageren op Jezus als de poolster voor onze ziel. Met oefeningen als het Adem-gebed, Vertragen, Vergeving, Dankbaarheid, Stilte. Zie bijgaande foto.

Nog niet alles is ‘uit’ van deze lijst. Maar goed, de studie is ook nog niet af. Het laatste boek kan ik aanbevelen in zover als je zelf behoefte hebt aan verdieping van je geloofsleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: