Een douchekraan vervangen

Soms kost leven in een andere cultuur je wat meer tijd, geduld en inspanning.

Zoals bij … Een douchekraan vervangen

Hoe gaat dat dan in China. Geen Gamma, geen Praxis, geen gereedschap. Wel de mengkraan van de douche, die er steeds kapotter uitziet. Nog even en hij valt van de muur af en hebben we echt een BAD-kamer. Zo denkt mijn vrouw, Rianne…

 

Dus Rianne stuurt een sms-je naar Klaas. Hij woont met zijn gezin al jaren in onze stad. Hij zal vast wel weten hoe we aan een loodgieter moeten komen. Vraag Mister Nie, is zijn reactie. Dat is niet zo’n goed advies, want Mister Nie houdt zich niet meer bezig met zulke kleine klusjes, hebben we al ontdekt. Maar meteen daarna een tweede sms-je: het kantoortje van jullie XiaoQu (SiauTsjuu = wijk) regelt ook dit soort van reparaties.

 

Dus wij naar het kantoortje. Wel eerst deze foto gemaakt op de 06, zodat we kunnen laten zien wat we bedoelen. En opgezocht in het woordenboek: douche en waterkraan. Ze begrijpen meteen wat we bedoelen: compliment voor ons Chinees. Er gaan twee meneren mee om ernaar te kijken. Dit soort werk wordt altijd in meervoud uitgevoerd!

 

Ja! Ze zijn het er helemaal mee eens. Er moet echt een nieuwe kraan komen. Als wij er nu eentje aanschaffen, dan wil die ene meneer hem wel erop zetten voor ons. Ze leggen luid uit waar ik zo’n kraan kan kopen. Want als je luid genoeg praat dan begrijpt die buitenlander wel wat je bedoelt! ‘Eind van de straat links af en dan doorlopen aan de rechterkant. De eerste grote winkel heet HueiKeJiaTouSe, maar die moet je níét hebben. De volgende is het: SanTjen. Nee, niet djen, ook niet tsjen, maar tjen.’ De eerste meneer schrijft het erbij op mijn BDW, Briefje-met-Douche-en-Waterkraan. En als ik dan zo’n kraan heb, moet ik dit nummer maar bellen, dan komt de gereedschapsman hem erop zetten. Rianne is er niet gerust op. Gaat dit wel lukken?

 

De volgende dag is het zaterdag en hebben we eerst onze Chinese les van KwoFan. Zij helpt graag met dit soort dingen. Ze weet wat de mannen bedoelen en tekent uit waar SanTjen precies ligt. Maar dan wel in spiegelschrift… Misschien kunnen jullie er samen heen, oppert Rianne. Maar dat is beneden mijn stand! Dit moet ik toch zeker wel kunnen. Op de eerste verdieping heb je de kranen, zegt KwoFang nog voordat ze weggaat.

 

Daar ga ik dan. Foto en briefje bij me. Straat uit, linksaf, oversteken naar de rechterkant. Langs Homeprice, Saitsji en héé, de bakker Tsjiengbai komt ook eerst en dan pas SanTjen. Oeps, klein foutje van KwoFang. SanTjen is een verzameling van allemaal kleine, open winkeltjes in een groot gebouw. Ik loop de trap op naar de eerste verdieping, maar vind nergens Gamma-achtige dingen. Na twee keer rondlopen vraag ik het aan een vriendelijke meneer. Hij wijst naar beneden: dáár zijn de kranen. Ach ja, dat is waar ook, bij Chinezen is de eerste verdieping niet één hoog, maar gelijkvloers!

 

Bij de eerste toonbank die voor een verzameling van allemaal nuttige huishouddingen staat, laat ik mijn foto zien en vraag om een douchekraan. De mevrouw kijkt goed: ja die heeft ze wel. Na tien minuten zoeken tussen allemaal opgestapelde en op voorraadplanken geplaatste dingetjes, zegt ze: ‘nee, toch niet.’ Ik moet maar even doorlopen, want daar (wijst ze) is nog zo’n winkeltje. De mevrouw van het volgende winkeltje is heel vereerd met een buitenlander als klant. Ze heeft allerlei  kranen, maar net even anders dan die ik nodig heb. Dus ze neemt me mee naar een volgend winkeltje en ja hoor, daar vinden we een passende douchekraan! Ik betaal 160 yuan (net geen €19,=) en loop met een gelukkig gevoel weer de twintig minuten terug naar huis.

 

De reparatieman is die zaterdag nog bezig, maar kan wel zondagmiddag komen. Natuurlijk komen ze weer met z’n tweeën. De tweede man zet de hoofdkraan uit en kijkt of alles goed gaat. De reparatieman sleutelt de kapotte douchekraan eraf en de nieuwe erop. Gepiept in vijf minuutjes! Dat kost me dan … 20 yuan – twee euro dertig.

 

Na vier dagen om deze dingen uit te zoeken, met hulp van vier mensen en drie winkeltjes hebben we dan voor €21,30 KIJK: een nieuwe douchekraan. Laat de warme zomerdagen nu maar komen. Wij en onze douchekraan zijn er klaar voor!! Levend in een vreemde cultuur.

Eén reactie op “Een douchekraan vervangen”

  1. Leuk verhaal goed voor te stellen. Maar een emmertje water met een Ghanese calabas erbij gaat ook prima hoor als er maanden lang geen water uit een werkende kraan komt (het had zijn charme, terug kijkend, dat dan wel, alhoewel je wist eigenlijk niet beter, sterker nog, nu ik er over nadenk weet ik niet eens of de kraan wel werkte, het was trouwens geen mengkraan).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: